Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az országban 4,6-4,7 millió kémény okádja a füstöt télen az ég felé, amiből minden 10. hibás és akár 100 ezerre is tehető azoknak a száma, amelyek életveszélyesek és egy erősebb széltől bármikor ledőlhetnek. A kémények elöregedtek, legtöbbjük kisméretű téglából készült, nem bélelt, nincs hőszigetelése, nem kielégítő a bennük lévő huzat, ezért a füstöt is csak alig vezetik el. Évente átlagosan 20 ember halálát okozzák  a rossz kémények.

 

A kazángyártók folyamatosan fejlesztik termékeiket, így ezek hatásfoka egyre jobb lesz. Gáztüzelés esetén a hatásfok javulás a kondenzációs- és ezáltal a kéménykorróziós veszély növekedését is jelenti. A korróziós hatás következtében a habarcs szivacsossá válik, szénmonoxid hatolhat a szobákba. Az agresszív savas kondenzátum tönkreteszi a kürtő belső falát, arról évente akár több 10 kg törmelék is lehullhat, eldugítva a járatot, szintén életveszélyt okozva.

 

Nem is gondolunk arra, hogy egyes kémények, akár a szomszédunk kéményének nem megfelelő állaga következtében magunk is veszélybe kerülhetünk, mivel a fulladást okozó füstgáz, vagy robbanás nem tartja tiszteletben a szomszéd, vagy egymást fedő lakások határait. A régi épületek közé épülő új, modern, magasabb épületek megzavarják az alacsonyabbak kéményeinek környékén a szélnyomást, ami az alacsonyabb ház kéményeiben veszélyes mértékű égéstermék visszaáramláshoz vezethet.

 

2008. január 1. óta azon kéményeket, amelyeken bármilyen gáztüzelésű berendezést üzemeltetnek, béléscsöves védelemmel kell ellátni.

 

Lehetőségek:

- Merev alu béléscső rendszer, falvastagsága, min. 0,6 mm.

- Aluék béléscső rendszer, falvastagsága, 0,55 mm.

- Merev acél béléscső rendszer - gáztüzelés esetén falvastagsága 0,6 mm, vegyestüzelés esetén min. 0,8 mm.

- Műgyanta alapanyagú béléscső rendszer

- Zárt égésterű kazánok esetében pps, alumínium, vagy acél

- Kettősfalú, hőszigetelt kéményrendszer (Szerelt kémények)

 

A merevfalú béléscsövek csak egyenes vonalvezetésű kéményjáratokba építhetők be.

 

(Ezen anyagok közül, hogy melyik kerülhet beépítésre, csak a helyszíni felmérés után tudjuk Önöknek megmondani.)

A helyszíni felmérés után dől el, hogy melyik rendszer alkalmazható.

 

A jól megválasztott kémény szükséges tartozéka a fűtőberendezésnek ahhoz, hogy biztonságosan, környezetkímélően és energiatakarékosan működjön.